U menopauzi se žene suočavaju s raznim promjenama. Jedan od njih je vezan uz debljanje, čak i kada nema promjena u prehrani i načinu života.

Kako to objašnjavaju stručnjaci? Maryann Jacobsen, dijetetičarka, navodi da mnoge žene starije od 45 godinaimaju veći rizik od nedostatka određenih nutrijenata, iako se normalno hrane. Ona savjetuje povećanje unosa lisnatog povrća, celera i cikle, 'jer to može dovesti do povećanja razine dušikovog oksida, koja opada u starijoj dobi'. Također, Jacobsen savjetuje da organizmu osigurate dovoljan unos magnezija, cinka, selena, joda, vitamina B i omega 3 masnih kiselina. 'Jedna od najvećih pogrešaka koje žene rade jest unos premalo kalorija', ističe Courtney Delpra, dijetetičarka s klinike Cleveland.

Idealne namirnice za žene u pedesetima
Shutterstock 

'Kad razina estrogena počne opadati, što se događa u srednjim 40-ima, to često sa sobom nosi gubitak mišićne mase. Preskakanje obroka može negativno utjecati na vaš izgled i zdravlje. Zamislite svoj metabolizam kao vatru. Ako niste dodavanjem dovoljno drva, izgladnjivanje može negativno utjecati na metaboličke procese. Ključno je unositi dovoljno kalorija kroz hranu obogaćenu određenim mikronutrijentima', objašnjava Delpra. Savjetuje da unosite dovoljnu količinu proteina, koja bi trebala biti otprilike između 20 i 30 grama po obroku. Stručnjaci ističu kako je u prehrani vrlo važna ravnoteža, piše Lepa&Srećna.

Dijeta
Shutterstock 

'Uobičajena pogreška koju žene čine je da provode previše vremena fokusirajući se na jedan aspekt svoje prehrane. Neke žene će se usredotočiti na visokoproteinsku prehranu, a neke će se fokusirati na ograničavanje ugljikohidrata do točke u kojoj ne dobivaju dovoljno vlakana. To su pogreške, s njima treba biti umjeren', rekla je dijetetičarka Jennifer Salib Huber.

'Žene moraju pronaći način da uživaju u zdravoj prehrani koja odgovara njihovom životnom stilu bez osjećaja krivnje. Plan prehrane trebao bi biti fleksibilan, a ne temeljen na dosadnim pravilima koja kontroliraju što smijete, a što ne smijete jesti. Dopustite si spustiti ljestvicu i pristati na 'dovoljno dobar' način obavljanja stvari, umjesto da težimo savršenstvu', zaključila je Huber.